onsdag 26 oktober 2022

Odla på hösten

Tiden går och det är bara att inse att sommarens värme och all sol är ett minne blott. På söndag är det dags att ställa om klockan, bakåt, precis som trädgårdsmöblerna, och temperaturen kommer så sakteliga även sjunka nedåt.

Jag är inte så glad för den mörka årstiden och ser inget direkt glädje i att sitta i soffan under en filt med tända ljus. Jag vill ju odla, gräva och se gröna blad. Och vet ni, det är ingen omöjlighet. Vi här nere i zon1 kan faktisk odla mer eller mindre hela vintern och vi har, liksom ni andra i vårt avlånga land möjlighet att odla inomhus. 

Själv sår jag asiatiska bladgrönsaker som faktiskt växer trots kallare dagar och som sedan klarar även en hel del frost och snö. Även ruccola, svenska kålsorter, persilja och spenat är grönsaker som kan klara kallare temperatur.

Har du inte hunnit gräva upp dina Palmkål, Grönkål och Brysselkål. Låt dem stå kvar, de klarar snö och kyla och du kan sköra kål hela vintern. Ända ner till till 15-18 minusgrader kan grönkål klara sig. Även purjolöken trivs bra ute i kylan och klarar sig bättre där än att du försöker lagra den i kylen.

Själv kommer jag vänta sätta ut kålplantor till mitten av sommaren nästa år, främst för att slippa insektsangrepp, men även för att jag då hunnit jaga livet av sniglarna, om är min trädgårds största fiender.

En hel del rotsaker klarar sig kvar i jorden om inte vi får tjäle under en längre tid. Morötter, kålrot och även potatis kan klara sig bra länge om du täcker jorden med ull, väv eller halm. Även en avtjänad trasmatta kan göra ett bra jobb.

Största hotet mot grönsakerna är växelvis kyla, när det töar och fryser om vartannat. Där har de som bor längre norrut en fördel över att ha lägre temperatur under längre tid. Vi i söder vet aldrig riktigt vad vi har att vänta oss, och får ha noga koll på frostnätter och snö som kommer och går. Dessutom har vi fuktigare kyla vilket inte är bra för växtligheten.

Idag har jag sått Vinterportlak, Machesallad, Pak Choi, Daggkål och olika sorters spenat. Flera olika fröföretag har nu serier med fröer som just fungerar att så året runt. Väldigt spännande att testa grönsaker som du kanske inte äter sommartid, vilket kan utöka matinspirationen.

Har du inte satt vitlök för nästa års skörd är det dags nu. Jag sätter i omgångar för att kunna skörda längre period. Färsk vitlök på grillen är en riktig delikatess du inte får missa. Du kan sätta vitlök så länge du kan gräva i jorden, den bör dock inte vara för fuktig, då vitlöken kan börja ruttna. Nästa vår är det dags att gödsla ordentligt när du ser den börjar sätta fart. Och glöm för guds skull inte vattningen. 

Visste du att det finns 300 olika sorters vitlök runt om i vår värld. Så gillar du inte en sort eller inte år den att trivas, ge inte upp. Leta efter andra sorter på nätet. 

Vill du veta mer om Vitlök ska du definitivt titta in på Åke Truedssons sida Tomatklubben, där du kan leta dig vidare till Vitlöksklubben. Det Åke inte vet om just tomater och vitlök är inte värt att veta.

Hoppas du kan hitta något kul att odla i höst och vinter. Jag återkommer med inomhusodling inom de närmsta veckorna.

Cecilia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar